Kino na b(l)oku – 29 sierpnia 2003
Pomysłodawca: Paweł „Sky”
„Kino na b(l)oku” to projekt, w którym przestrzeń budynku bloku oraz jego otoczenie – podwórko, wykorzystuje się do działań funkcjonalno-rekreacyjnych dla potrzeb i animacji społeczności lokalnej. Podwórko staje się widownią, blok ekranem, a zmierzch naturalnym zaciemnieniem. Wyjątkowy, niepowtarzalny charakter zdarzenia dostarcza mieszkańcom wrażeń estetycznych, a także pomaga rozwinąć więzi sąsiedzkie oraz identyfikację z miejscem zamieszkania. Inspiracją do powstania pomysłu projekcji filmowej na jednej ze ścian bloku było kino plenerowe „Cinema Baku” w Suwalskim Parku Krajobrazowym oraz częste spacery po osiedlowych podwórkach.)

 

Zakupy dofinansowano ze środków Polskiego Instytutu Sztuki Filmowej:
- Zakup projektora cyfrowego (2018)
- Modernizacja aparatury kinowej wraz z elementami widowni Kina ŚWIT (2016)
- Modernizacja ekranu kinowego i powiększenie macierzy serwera Doremi (2014r.)
- Modernizacja nagłośnienia Kina "Świt" (2013r.)
- Modernizacja systemu sprzedaży i rezerwacji biletów w Kinie „Świt” (2012r.)
Zakup cyfrowej konsolety sterowania dźwiękiem dofinansowano
ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego