Projekt obejmował przeprowadzenie 10 warsztatów z rozpoznawania warzyw, ziół i roślin strączkowych, które powinny stanowić ważną pozycję w codziennym jadłospisie zarówno dzieci, jak i dorosłych. Podczas zajęć – warsztatów przekazane były informacje o konwencjonalnych i ekologicznych. Uczestnicy dowiedzieli się dlaczego warto sięgać po rośliny z upraw ekologicznych.
Warsztaty były połączone z przekazaniem informacji, jaki wpływ na zdrowie ma jedzenie warzyw (i owoców). Nacisk został położony na warzywa!
Warsztaty obejmowały także podanie przykładów jadłospisów, w których wykorzystane są łatwe do przygotowania smaczne i zdrowe surówki/sałatki z dostępnych sezonowo warzyw, roślin strączkowych, ziół.
Zwieńczeniem warsztatów były przygotowane latem i jesienią surówki/ sałatki z dostępnych wówczas warzyw (sezonowych), ziół i strączków.
Zajęcia poprowadziła dietetyczka Marlena Świderska.
Już za nami!
Spotkania dla dorosłych
24.06 – środa – godz. 18.00 – Zostań swoim dietetykiem – jak dobrze zbilansować swoją dietę
1.07 – środa – godz. 18.00 – Kształtowanie nawyków żywieniowych – jak zmieniać niekorzystne dla zdrowia nawyki żywieniowe?
08.07 – środa – godz. 18.00 – Letnie przebudzenie – propozycja smacznych i prostych w wykonaniu posiłków na cały dzień z warzywami w roli głównej – warsztaty kulinarne
14.11 – sobota – godz. 17.00 – Wpływ diety na odporność i samopoczucie – warsztaty kulinarne on-line.
21.11 – sobota – godz. 17.00 – Jak dobrze się odżywiać w pracy – lunch-boxy – warsztaty praktyczne on-line.
Spotkania dla dzieci
20.06 – sobota – godz. 10.00 – Czy to owoc, warzywo, czy zioło? Nauka rozpoznawania i smakowania warzyw i owoców – warsztaty praktyczne
4.07 – sobota – godz. 10.00 – Co to znaczy zdrowe odżywianie? Propozycje zdrowych i łatwych posiłków, które mogą przygotować dzieci – warsztaty kulinarne
14.11 – sobota – godz. 14.30 – Wpływ diety na odporność i samopoczucie – warsztaty kulinarne on-line.
21.11 – sobota – godz. 14.30 – Jak dobrze odżywiać się w szkole/ poza domem – warsztaty kulinarne on-line.
5.12 – sobota – godz. 14.30 – Witaminowe przyjęcie – sałatki przygotowywane przez dzieci – warsztaty kulinarne on-line.
20.06 – warsztaty praktyczne dla dzieci „Czy to owoc, warzywo, czy zioło? Nauka rozpoznawania i smakowania warzyw i owoców”
24.06 – spotkanie dla dorosłych – Zostań swoim dietetykiem – jak dobrze zbilansować swoją dietę
1.07 – środa – godz. 18.00 – Kształtowanie nawyków żywieniowych – jak zmieniać niekorzystne dla zdrowia nawyki żywieniowe?
4.07 – sobota – godz. 10.00 – Co to znaczy zdrowe odżywianie? Propozycje zdrowych i łatwych posiłków, które mogą przygotować dzieci – warsztaty kulinarne
08.07 – środa – godz. 18.00 – Letnie przebudzenie – propozycja smacznych i prostych w wykonaniu posiłków na cały dzień z warzywami w roli głównej – warsztaty kulinarne