Masło, jogurt, mleko, twarożek – wszystkie te rzeczy możesz przygotować z roślin. Przyjdź na warsztaty, sprawdź jak smakują i poznaj ekologiczne zamienniki produktów mlecznych. Alternatywna i zdrowa kuchnia w prostym wydaniu. Wszystkie produkty będą wegańskie (także bakterie do jogurtu).
Na warsztatach dowiecie się m.in. jak zdobyć bakterie do przetworów mlecznych (i próbować robić je samemu) i jak łatwo uzyskać serowy posmak potraw.
Przygotujemy:
- napój z fasoli – imitujący mleko
- jogurt na bazie napoju z fasoli (koniecznie zabierzcie ze sobą małe słoiki na „zaczyn”); spróbujemy kilku wersji smakowych (dodatki owocowe)
- serek ala twarożek na słono z nerkowców
- vegeparmezan
- masło czosnkowe z fasoli
- serek topiony z ziemniaków
Kiedy: wtorek 30 sierpnia, godz. 18.00
Gdzie: Dom Kultury Świt, sala nr 11/ ul. Wysockiego 11
Obowiązują zapisy: mal@dkswit.com.pl
Liczba miejsc jest ograniczona. Warsztaty są bezpłatne. Spotkanie dla młodzieży i dorosłych.
Warsztaty poprowadzi Kamil Orłowski. Jego specjalnością jest kuchnia roślinna, m.in. wegański nabiał, herbaty fermentowane i słodycze bez pieczenia i białego cukru.
Spotkanie jest częścią projektu „W zaroślach”, realizowanego ze środków Funduszu Edukacji Kulturalnej m.st. Warszawy.
Więcej informacji o projekcie: www.dkswit.com.pl/w-zaroslach