Spotkania z nauką

Spotkania z nauką

Celem Spotkań z nauką jest poszerzanie wiedzy dzieci, wzbudzanie nowych zainteresowań, rozwijanie talentów i potencjału twórczego i intelektualnego naszych słuchaczy.  Spotkania mają charakter interaktywny, odbywają się na sali kinowej, do prezentacji wykorzystywany jest ekran kina. Wykładowcami są specjaliści w swoich dziedzinach.

Zajęcia poprowadzi dr Agnieszka Podlaska popularyzatorka nauki ze stopniem doktora nauk biologicznych w zakresie biochemii, założycielka firmy edukacyjnej Junior Odkrywca

Najbliższe wykłady  w proponowanym przez Junior Odkrywca kształcie zdobyły wyróżnienie z rąk Ministra Ochrony Środowiska – Macieja Grabowskiego, w konkursie „Eco Design 2014” (podczas Międzynarodowych Targów Ochrony Środowiska w Poznaniu), za „Zajęcia w laboratorium propagujące działania związane z ekologią i ochroną środowiska w różnych dziedzinach życia.”

Najbliższe wydarzenia:

Nie tylko stek jest krwisty, wykład też
dr Agnieszka Podlaska
28 maja 2019,
godz. 9:00 – szkoły podstawowe, klasy 1-3
godz. 10:45 (klasy 4-6 oraz 7-8 plus 3 klasa gimnazjum)

Podczas spotkania dowiemy się:
Dlaczego krew jest czerwona? Czy jest ciężka skoro ma dużo żelaza? W czyich żyłach płynie błękitna krew? Czy krew może być przezroczysta jak woda? Po co nam grupy krwi? Czy wampiry istnieją naprawdę?

Podczas tego interaktywnego wykładu słuchacze poznają wiele ciekawostek na temat krwi oraz układu krążenia człowieka i wielu zwierząt. Wspólne eksperymenty lektora z ochotnikami z publiczności dostarczą słuchaczom moc wiedzy oraz wiele niezapomnianych wrażeń.

  1. Zabawa w lekarzy przeprowadzających transfuzję kolorowej krwi w probówkach udowodni dlaczego tak ważna jest znajomość własnej grupy krwi.
  2. Produkcja zabawnych drożdżowych fontan wyjaśni czemu rana polana wodą utlenioną intensywnie się pieni.
  3. Wirowanie sztucznych próbek krwi w wirówkach laboratoryjnych pokaże rozkład poszczególnych składników krwi w osoczu.
  4. Produkcja profesjonalnej, chemicznej sztucznej krwi zdradzi tajemnice krwawych Hollywoodzkich produkcji filmowych.
  5. Na zakończenie wykładu wspólnie rozwiązana zostanie zagadka kryminalna. Wykładowca zademonstruje jak działa profesjonalny policyjny detektor śladów krwi. Do eksperymentu wykorzystana zostanie wątróbka zwierzęca oraz wyprodukowana wcześniej sztuczna krew. Detektorem śladów krwi zwierzęcej będzie policyjny luminol.

Głodomory
dr Agnieszka Podlaska
4 czerwca 2019,
godz. 9:00 – szkoły podstawowe, klasy 1-3

„Głodomory” to wykład łączący eksperymenty z wiedzą na temat zdrowego odżywiania się. Słuchaczy z pewnością zainteresuje mnóstwo wykonanych wspólnie doświadczeń, zawarte w pokazie elementy kuchni molekularnej oraz wiele jedzeniowych ciekawostek związanych ze światem zwierząt. Ten interaktywny wykład opiera się na dużym zaangażowaniu publiczności w wykonywane podczas spotkania eksperymenty. Dzieci zaproszone do pomocy pracują w fartuchach, okularach i, w razie konieczności, rękawiczkach laboratoryjnych.

  1. W trakcie spotkania wraz z ochotnikami z publiczności przebadamy wybrane składniki odżywcze. Zastanowimy się jak prawidłowo zbilansować je w naszej codziennej diecie. Za pomocą specjalnie przygotowanego wykrywacza, w wielu artykułach spożywczych poszukamy cukru złożonego. Sprawdzimy również który tłuszcz jest dla nas zdrowy.
  2. Jak zbudowany jest nasz żołądek? Czy wszystkie zwierzęta trawią podobnie jak my? Kto ma największy żołądek, a kto potrafi najwięcej zjeść? Szukając odpowiedzi na te pytania wykonamy zabawny eksperyment, w którym z dużej kolby wykonamy model żołądka, a następnie zaprezentujemy czemu nie wskazane jest popijanie mentosów coca-colą.
  3. Zastanowimy się czy jedzenie emituje światło. Sprawdzimy czy banany są zawsze żółte, a szpinak zielony. Zmusimy czerwoną kapustę do zmiany koloru.
  4. W probówkach sprawdzimy w jaki sposób działają enzymy trawienne. Pomogą nam w tym drożdże, proszek do prania i apteczne paski do wykrywania glukozy.
  5. Porozmawiamy na temat nietolerancji laktozy. Sprawdzimy w czym problem badając mleko w probówkach.
  6. Na koniec spotkania sprawdzimy w jaki sposób wykorzystuje się ciekły azot w kuchni molekularnej. Zaprezentujemy możliwości tej niezwykle zimnej substancji. Pokażemy jak minus 196 stopni Celsjusza pozwoli w kilka sekund wyprodukować lody z bitej śmietany czy efektownie dymiące w ustach ciasteczka biszkoptowe. W chwilę zamrozimy żelki, pianki i parówki. Za pomocą ciekłego azotu posiekamy sałatę, a bananem wbijemy gwoździe w deski.

Naukowiec od kuchni
dr Agnieszka Podlaska
4 czerwca 2019,
godz. 10:45 (klasy 4-6 oraz 7-8 plus 3 klasa gimnazjum)

Przyjrzyjmy się pracy naukowej od kuchni. Na czym ona polega? W czym naukowiec przypomina kucharza? Jak swoją wiedzę naukową może wykorzystać w domowej kuchni? Podczas wykładu pomieszamy naukowca z kucharzem i co otrzymamy? Niezły bigos! Udowodnimy, że gotowanie ma wiele wspólnego z chemią, fizyką i biologią.

Naukowo dowiedziemy czemu ciasto rośnie a lemoniada bywa wybuchowa. Za pomocą licznych eksperymentów wyjaśnimy szereg niewiadomych. Czemu chemik lubi kapustę i herbatę? Dlaczego świeże mięso jest różowe, a stare zielenieje i brzydko pachnie? Jak działają nasze kubki smakowe i węch? Czy te zmysły można oszukać? Co oznacza, że tłuszcz jest nienasycony? Jak temperatura wpływa na gotowanie? Czemu ogień jest gorący a lód zimny? Na koniec zastanowimy się jak będą wyglądać nasze potrawy w przyszłości i czym jest kuchnia molekularna.

Rezerwacje pod numerem telefonu:  lub 22 811 01 05, wew. 116 lub mailowo: pwozniak@dkswit.com.pl

Cena: 12 zł oraz 1 zł – opiekunowie. Opiekunów zapraszamy na darmową kawę lub herbatę do naszej kawiarni.

Objazdowy Uniwersytet Dzieci – Mali Einsteini

Mali Einsteini to warsztaty dla przyszłych naukowców. Wgłębiając się w tajniki chemii, fizyki oraz techniki eksperymentujemy, odkrywając prawa rządzące  w fizyce, chemii, technice, przyrodzie i medycynie. Dla dzieci w wieku 4-11 lat.

Objazdowy Uniwersytet dzieci -Mali Einsteini
Na każdych zajęciach dzieci mogą samodzielnie wykonywać wszystkie eksperymenty i doświadczenia, a ich efekty zabierają ze sobą do domu.
Zajęcia w laboratorium pobudzają ciekawość dziecka, zachęcają do przeprowadzania własnych badań naukowych, a przede wszystkim kształtują zamiłowanie do nauki i poznawania nowych rzeczy!

czytaj więcej, plik PDF…

Cena: 25 zł. Opiekunowie wstęp wolny. Opiekunów zapraszamy na darmową kawę lub herbatę do naszej kawiarni.

Rezerwacje pod numerem telefonu: 22 811 01 05, wew. 116 lub mailowo: pwozniak@dkswit.com.pl

Zakupy dofinansowano ze środków Polskiego Instytutu Sztuki Filmowej:
- Zakup projektora cyfrowego (2018)
- Modernizacja aparatury kinowej wraz z elementami widowni Kina ŚWIT (2016)
- Modernizacja ekranu kinowego i powiększenie macierzy serwera Doremi (2014r.)
- Modernizacja nagłośnienia Kina "Świt" (2013r.)
- Modernizacja systemu sprzedaży i rezerwacji biletów w Kinie „Świt” (2012r.)
Zakup cyfrowej konsolety sterowania dźwiękiem dofinansowano
ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego