Projekt obejmował przeprowadzenie 10 warsztatów z rozpoznawania warzyw, ziół i roślin strączkowych, które powinny stanowić ważną pozycję w codziennym jadłospisie zarówno dzieci, jak i dorosłych. Podczas zajęć – warsztatów przekazane były informacje o konwencjonalnych i ekologicznych. Uczestnicy dowiedzieli się dlaczego warto sięgać po rośliny z upraw ekologicznych. 
Warsztaty były połączone z przekazaniem informacji, jaki wpływ na zdrowie ma jedzenie warzyw (i owoców). Nacisk został położony na warzywa!
Warsztaty obejmowały także podanie przykładów jadłospisów, w których wykorzystane są łatwe do przygotowania smaczne i zdrowe surówki/sałatki z dostępnych sezonowo warzyw, roślin strączkowych, ziół.
Zwieńczeniem warsztatów były przygotowane latem i jesienią surówki/ sałatki z dostępnych wówczas warzyw (sezonowych), ziół i strączków. 

Zajęcia poprowadziła dietetyczka Marlena Świderska.

 

Już za nami!

Spotkania dla dorosłych

24.06 – środa – godz. 18.00 – Zostań swoim dietetykiem – jak dobrze zbilansować swoją dietę 

1.07 – środa – godz. 18.00 – Kształtowanie nawyków żywieniowych – jak zmieniać niekorzystne dla zdrowia nawyki żywieniowe?

08.07 – środa – godz. 18.00 – Letnie przebudzenie  – propozycja smacznych i prostych w wykonaniu posiłków na cały dzień z warzywami w roli głównej – warsztaty kulinarne 

14.11 – sobota – godz. 17.00 – Wpływ diety na odporność i samopoczucie – warsztaty kulinarne on-line.

21.11 – sobota – godz. 17.00 – Jak dobrze się odżywiać w pracy – lunch-boxy – warsztaty praktyczne on-line.

Spotkania dla dzieci

20.06 – sobota – godz. 10.00 – Czy to owoc, warzywo, czy zioło? Nauka rozpoznawania i smakowania warzyw i owoców – warsztaty praktyczne 

4.07  – sobota – godz. 10.00 – Co to znaczy zdrowe odżywianie? Propozycje zdrowych i łatwych posiłków, które mogą przygotować dzieci – warsztaty kulinarne 

14.11 – sobota – godz. 14.30 – Wpływ diety na odporność i samopoczucie – warsztaty kulinarne on-line.

21.11 – sobota – godz. 14.30 – Jak dobrze odżywiać się w szkole/ poza domem – warsztaty kulinarne on-line.

5.12 – sobota – godz. 14.30 – Witaminowe przyjęcie – sałatki przygotowywane przez dzieci – warsztaty kulinarne on-line. 

20.06 – warsztaty praktyczne dla dzieci „Czy to owoc, warzywo, czy zioło? Nauka rozpoznawania i smakowania warzyw i owoców”

24.06 – spotkanie dla dorosłych – Zostań swoim dietetykiem – jak dobrze zbilansować swoją dietę 

1.07 – środa – godz. 18.00 – Kształtowanie nawyków żywieniowych – jak zmieniać niekorzystne dla zdrowia nawyki żywieniowe?

4.07  – sobota – godz. 10.00 – Co to znaczy zdrowe odżywianie? Propozycje zdrowych i łatwych posiłków, które mogą przygotować dzieci – warsztaty kulinarne 

08.07 – środa – godz. 18.00 – Letnie przebudzenie  – propozycja smacznych i prostych w wykonaniu posiłków na cały dzień z warzywami w roli głównej – warsztaty kulinarne 

Zakupy dofinansowano ze środków Polskiego Instytutu Sztuki Filmowej:
- Zakup projektora cyfrowego (2018)
- Modernizacja aparatury kinowej wraz z elementami widowni Kina ŚWIT (2016)
- Modernizacja ekranu kinowego i powiększenie macierzy serwera Doremi (2014r.)
- Modernizacja nagłośnienia Kina "Świt" (2013r.)
- Modernizacja systemu sprzedaży i rezerwacji biletów w Kinie „Świt” (2012r.)
Zakup cyfrowej konsolety sterowania dźwiękiem dofinansowano
ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego