Masło, jogurt, mleko, twarożek – wszystkie te rzeczy możesz przygotować z roślin. Przyjdź na warsztaty, sprawdź jak smakują i poznaj ekologiczne zamienniki produktów mlecznych. Alternatywna i zdrowa kuchnia w prostym wydaniu. Wszystkie produkty będą wegańskie (także bakterie do jogurtu).

Na warsztatach dowiecie się m.in. jak zdobyć bakterie do przetworów mlecznych (i próbować robić je samemu) i jak łatwo uzyskać serowy posmak potraw.

Przygotujemy:

  1. napój z fasoli – imitujący mleko
  2. jogurt na bazie napoju z fasoli (koniecznie zabierzcie ze sobą małe słoiki na “zaczyn”); spróbujemy kilku wersji smakowych (dodatki owocowe)
  3. serek ala twarożek na słono z nerkowców
  4. vegeparmezan
  5. masło czosnkowe z fasoli
  6. serek topiony z ziemniaków

✅ Kiedy: wtorek 30 sierpnia, godz. 18.00
✅ Gdzie: Dom Kultury Świt, sala nr 11/ ul. Wysockiego 11
✅ Obowiązują zapisy: mal@dkswit.com.pl
✅ Liczba miejsc jest ograniczona. Warsztaty są bezpłatne. Spotkanie dla młodzieży i dorosłych.

Warsztaty poprowadzi Kamil Orłowski. Jego specjalnością jest kuchnia roślinna, m.in. wegański nabiał, herbaty fermentowane i słodycze bez pieczenia i białego cukru.

Spotkanie jest częścią projektu „W zaroślach”, realizowanego ze środków Funduszu Edukacji Kulturalnej m.st. Warszawy.

Więcej informacji o projekcie: www.dkswit.com.pl/w-zaroslach

Dostępność strony

Zakupy dofinansowano ze środków Polskiego Instytutu Sztuki Filmowej:
- Zakup projektora cyfrowego (2018)
- Modernizacja aparatury kinowej wraz z elementami widowni Kina ŚWIT (2016)
- Modernizacja ekranu kinowego i powiększenie macierzy serwera Doremi (2014r.)
- Modernizacja nagłośnienia Kina "Świt" (2013r.)
- Modernizacja systemu sprzedaży i rezerwacji biletów w Kinie „Świt” (2012r.)
Zakup cyfrowej konsolety sterowania dźwiękiem dofinansowano
ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego